M A R X A   H O M E N A T G E  
.
.
.
.
.
.
.
.
  MARXA HOMENATGE ALS MAQUIS  
        
        


Textos y Artículos

V Marxa-Homenatge als Maquis

Article aparegut al diari "el pesol negre" del Bergadà, sobre la V MARXA-HOMENATGE ALS MAQUIS.

Des de 1998, entre els mesos de juliol i agost es realitza la marxa-homenatge als maquis. Durant cinc estius s’ha recordat els guerrillers llibertaris que actuaren a Catalunya, el poble que els hi donà suport i les víctimes de la repressió franquista. Aquesta recuperació de la memòria dels exclosos, ha estat possible per mitjà de xerrades diverses, passes de vídeo, col·locació de plaques, marxes a peu per bases guerrilleres i enguany per la celebració del primer congrés d’història de la guerrilla, dedicat a homenatjar a Antonio Téllez. Tot plegat per fer justícia als qui donaren la cara des del primer dia de l’aixecament franquista i que han estat injuriats pels franquistes d’ahir i els demòcrates d’avui i indignament exclosos de la història per les esquerres oportunistes que després de diverses traïcions que culminen amb la malanomenada transició democràtica, tenien massa accions i inaccions compromeses per oblidar i un passat de lluita per inventar. Cal destacar per exemple la III Marxa en que es dignificà la tomba de Ramon Vila i es feren uns actes en record seu a Sallent i Castellnou de Bages o la primera marxa que recordava el 35è aniversari de la mort d’aquest lluitador anarquista. Igualment les plaques col·locades a Peguera en la primera edició de la marxa o les col·locades al Vallès Oriental no exemptes d’atacs feixistes.
Els actes aquest any es centraven al Vallès Oriental, el Barcelonès i el Berguedà i contava amb la presencia de persones de Lleida, Tarragona, Barcelona i fins i tot de Logronyo. Pel que fa a l’organització de les marxes cal dir que sempre ha estat un exemple de treball llibertari, amb persones i col·lectius de tendències diverses, deixant sigles al marge i amb una voluntat de treball en comú.
El passat juliol dels actes celebrats al Berguedà, cal destacar el Congrés d’Història de la Guerrilla que va comptar amb sis comunicacions molt interessants que esperem poder editar en breu. Un altre acte que destaquem fou la presentació del llibre de la companya Dolors Marín Clandestinos. El maquis contra el franquismo, acte que va comptar amb una assistència destriable i sobretot que contà amb una participació molt gran de tothom. Igualment hi va haver una nombrosa concentració davant la casa natal de Marcel·lí Massana i un emotiu acte en record dels tres assassinats a la carretera vella de Vilada.

EN RECORD DE JOSEP BERTOBILLO, JOSEP PUERTAS I JOAN VILELLA:

El 23 de juliol de 1999 en el marc de la II Marxa-Homenatge als Maquis, era col·locada a la carretera vella de Vilada una placa en record d’aquests tres companys. El text de la placa era el següent:

EN RECORD DE:
JOSÉ BERTOBILLO, JOSÉ PUERTAS, MINERS DE FÍGOLS, I JOAN VILELLA, PAGÈS DE STA. EUGINIA.
CAPTURATS I TORTURATS DURANT TRES DIES PER LA GUARDIA CIVIL I FINALMENT ASSASSINATS APLICANT LA LLEI DE FUGUES EL 14 DE NOVEMBRE DE 1949.

NI OBLIDEM NI PERDONEM

C.O II MARXA-HOMENATGE ALS MAQUIS

MOVIMENT LLIBERTARI
VILADA, 23-VII-1999

TORNADA A POSAR EL 28-VII-01 (IV MARXA-HOMENATGE) I EL 26-VII-02 (V MARXA)

Aquests companys van ser assassinats sense cap procés, sota l’acusació de col·laborar amb la guerrilla llibertaria. Joan Vilella era masover de la masia de Santa Eugínia utilitzada com a base guerrillera per Massana i Ramon Vila. Josep Bertobillo gendre de l’anterior era militant de la CNT de les mines de Fígols a l’igual que Josep Puertas. Les detencions tortures i la presó fou el destí de molts berguedans aquell 1949, però el destí d’aquests tres companys fou l’assassinat a mans de la Guardia Civil. La placa va ser primer ratllada i després arrencada el mateix 1999. Durant la IV Marxa-Homenatge, el 2001 es va tornar a posar i la tornaren a arrencar. Aquest any la vam col·locar el divendres 26 de juliol i el dilluns ja no hi era. Han tornat a arrencar la placa, de mida foli que sembla que tant molesta a alguns. L’any que ve esta previst fer un mural a tot el mur on es col·loca la placa i col·locar una placa més gran i més resistent -a ser possible de pedra- i és per això que hem obert un compte corrent per recollir fons. No volen que es recordi els nostres companys i nosaltres estem disposats a que tothom sàpiga el que va passar i el perquè. Com diu el text de la placa: NI OBLIDEM NI PERDONEM.

Salut i Anarquia!

Pep i tu.Descargar este artículo en formato PDF


Portada    Bibliografia    Filmografia    Textos y Artículos    Galeria de Imágenes    Enlaces Amigos,....
   Info  :  Francesc Sabaté i Llopart, "Quico" |  Josep Lluís i Facerias, "Face" |  Marcel.lí Massana i Bancells, "Pancho" |  Ramon Vila Capdevila, "Passos llargs", "Maroto" | 
SOMOS LOS NIETOS DE LOS OBREROS QUE NUNCA PUDISTEIS MATAR
SOMOS LOS NIETOS DE LOS QUE PERDIERON LA GUERRA CIVIL
A
L
S

M
A
Q
U
I
S


..

R
E
C
U
P
E
R
E
M

L
A

M
E
M
Ò
R
I
A

H
I
S
T
Ò
R
I
C
A
 .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .    CC by-nc-sa 2.5