MACBA: LES AMISTATS PERILLOSES

El MACBA ha estat l'única institució pública que ha aconseguit situar dins del mateix espai el discurs del Fòrum 2004 S.A. i exposar material de les diferents accions de protesta que van sorgir en contra d'aquell espectacle especulatiu. Un any després del Fòrum, l'exposició "Desacuerdos", recull diferents protestes que al llarg del temps han estat ocasionant la transformació de les ciutats per adaptar-se a les exigències estructurals del poder econòmic. D'aquesta manera, les reclamacions socials surten del carrer i entren a les vitrines dels museus fora de tot context polític i social.

Sorprèn que una exposició amb una programació de suposat discurs social no es posés en contacte amb part dels creadors, agafant símbols i campanyes que van ser importants però no pas per la imatge, no pas per la imaginació o l'art amb què es van fer... van ser importants, degut al fet que són mostres de solidaritat i participació social, són importants per a les moltes persones que es mobilitzen i aprenen formes de viure diferents del model mercantilista actual, portant a terme aquestes reivindicacions socials, moltes vegades amb el risc que això comporta. Això mai es podrà reflectir a una exposició com aquesta, degut a la manca de context que li donava el propi Museu.

Per tant, el MACBA va organitzar un acte al propi estil Fòrum, on s'inclou la protesta des d'un punt de vista artístic i filosòfic per així demostrar com són de tolerants les nostres autoritats municipals i recaudar uns dinerets en nom del bon rotllo cultural. Alhora, que es reprimeix de manera cruenta els moviments socials, se subvenciona la mostra de cartells i projectes dels mateixos a qui es persegueix. No hi ha dubte, l'exposició "Desacuerdos" va ser un acte més de la Marca Barcelona.

Així, dintre de les iniciatives que permetrien mantenir l'esperit Fòrum a la ciutat de la pau, l'alcalde Joan Clos va anunciar durant el Fòrum la intenció de crear una nova institució, amb seu a Barcelona, que va anomenar com a Centre d'Estudis Internacionals de Barcelona. Aquest organisme estarà format per: la Fundació Fòrum, el CCCB, l'Institut de la Mediterrània, la Casa Àsia y la Fundació CIDOB que junt amb el MACBA formaran una mena de laboratori d'idees de gestió de la ciutat, que ajudaran a actualitzar la marca.

Dins d'aquesta estratègia de banalització cultural i sociològica, l'Ajuntament de la ciutat ja ha aconseguit assegurar-se la participació econòmica del Govern estatal, en ser declarats el MaACBA i el CCCB com espais d'interès públic, amb l'augment de subvencions que això implica. I a força d'oferir subvencions i mitjans logístics es vol endinsar dins de les mateixes protestes. Així, com va dir Joan Clos en una entrevista de promoció del Fòrum 2004: "La nostra intenció és que fins i tot els antifòrum trobin el seu espai dins de la ciutat".

El MACBA, és un dels espots culturals de referència de la Marca Barcelona. On en nom de la cultura es banalitza la crítica social i política.

Fotut 2004