Els fets

     
  El 6 de febrer del 2003 en Jordi, un jove de 19 anys veí de Torà, denúncia seguiments al jutjat de Cervera. Aquest seguiments són corroborats a les diligències prèvies que realitza l’Audiència Nacional (AN) “el dia 2 de febrero de 2003, agentes de la División de Información del Cuerpo de Mossos d’Esquadra observan...”.
L'1 d'abril del 2003 és detingut sota la Llei Antiterrorista (LAT) quan sortia de la feina. La detenció la realitzen els Mossos d’Esquadra (MMEE) amb la col•laboració de la brigada d'informació de la Policia Nacional. “El dia 1 d’abril sortia del treball sobre les 19’30 hores i anava cap a casa quan els MMEE em van parar per un control de documentació...Vaig estacionar... abans de sortir del cotxe em van obrir la porta i els agents de paisà amb la cara tapada em van treure d’aquest...Em van empènyer contra el cotxe, em van posar els manilles, em van tapar el cap amb una jaqueta i em van portar al cotxe...en el moment de posar-me les manilles em van dir que estava detingut per terrorisme”. Durant el trajecte, d’unes 2 hores aproximadament, van començar les amenaces, els xantatges, les pressions psicològiques i les demandes de col•laboració sinó volia que li passés res.

A partir de la seva entrada a comissaria comencen les tortures (10 hores de peu en una habitació fins que cau desmaiat, 4 o 5 hores agenollat sense recolzar el culs als talons, amb l’esquena recta i de cara la paret, manilles tallant la circulació fins tenir les mans negres, ofegar-lo amb una trena del cabell, tirar-lo al terra,...), les amenaces (cap a ell, cap a la seva companya, amics i familiars,...) i diferents tècniques i estratègies habituals (policia bo i policia dolent).
Entre mig de la seva estança amb incomunicació a la comissaria, el dia 2 d’abril es realitzen escorcolls a Torà, a casa d’en Jordi i al local dels joves, deixant al jove en una de les habitacions sense que pugui presenciar-los. Durant la seva estança a comissaria realitza dues declaracions perquè amb la primera els policies no van quedar del tot satisfets.

El 4 d’abril en Jordi és ingressat a l’UCI de l’Hospital Santa Maria de Lleida perquè perd el coneixement. Degut a la incomunicació i a les tortures patides a la comissaria dels mossos i a l’ingesta d’amfetamines (introduïdes al menjar o la beguda que se li va donar a comissaria), en Jordi és ingressat a l'UCI de l'Hospital de Santa Maria de Lleida amb un quadre d'ansietat.
El dia 5 d'abril se li realitzen unes analítiques d'orina que mostren la presència d'amfetamines, el dia 6 d’abril, en unes noves analítiques, aquesta presència ha desaparegut. Aquesta substància, segons estudis científics, té una permanència a l'orina d'entre 24 i 48 hores, fet que evidencia que li van donar a comissaria i que li va ser subministrada pels MMEE i la Policia Nacional.

Durant el període d'incomunicació, dos joves, de 18 i 19 anys, també de Torà, són detinguts, passats a disposició judicial al jutjat de Lleida on es decreta el seu ingrés a la presó de Ponent.
En Jordi, durant els dos mesos de detenció, està dispersat en diferents presons de Madrid (Aranjuez, Soto del Real,...). A més, s’acorda la intervenció, per part de la presó de Soto del Real, de les comunicacions orals i escrites degut a la seva capacitat criminal i perillositat, la seva presumpta vinculació a una organització terrorista i al risc que comporta que pugi traslladar dades o notícies que posin en perill la seguretat de l’establiment i de les seves treballadores.

El 9 de juny, en un auto del Baltasar Garzón (magistrat de l’Audiència Nacional), queden en llibertat sota fiança (30.000 euros en Jordi i 18.000 euros cadascun dels altres dos joves) amb l’obligació de comparèixer setmanalment davant del jutjat del seu domicili.

A partir d’aleshores el cas continua tenint dos fronts judicials oberts: ACUSACIÓ A L’AUDIÈNCIA NACIONAL de Madrid i la QUERELLA PER TORTURES als jutjats de Lleida.

En Jordi, segons un auto de 2 d’abril del 2003 “podría formar parte de la estructura de un colectivo de ideología independentista radical y violento...” i segueix “...miembro destacado de los colectivos antisistema de Lérida, y ha participado de manera activa en los diferentes actos reivindicativos de caràcter violento, que estas organitzaciones realizan en Catalunya”.

L’AUDIÈNCIA NACIONAL ACUSA a en Jordi (sumari del magistrat Fernando Grande-Marlaska Gómez el 27 d’octubre del 2005) de:
- la col•locació, juntament amb els altres dos joves, d’un artefacte explosiu al Centre de radiodifusió de l’empresa Retevisión a Montmaneu (Barcelona), el 6 d’octubre del 2001.
- la col•locació, en solitari, d’un artefacte explosiu a l’entitat bancària de La Caixa de Sant Llorenç de Morunys (Lleida) el 6 d’octubre del 2002.
- la col•locació, en solitari, d’un artefacte explosiu a l’entitat bancària de La Caixa de Catalunya de Sant Martí de Tous (Barcelona) el 28 de desembre del 2002.
A més, se l’acusa de la tinença de material divers per cometre les accions.

L’esmentat sumari conclou acusant a en Jordi com autor responsable d’un delicte d’integració en organització terrorista, tres delictes d’estralls o danys terroristes i un delicte de tinença de substàncies o aparells explosius, inflamables i incendiaris amb les finalitats terroristes ja definides. I, s’estima que la responsabilitat pecuniària que se li pot imposar serà d’un 1.173.221’41 euros (uns 200 milions de pessetes).


Aquest mateix sumari els cita a en Jordi, i als altres dos joves, a una declaració indagatòria el 14 de novembre del 2005. En aquesta declaració se’ls hi pregunta sobre el coneixement de les acusacions que versen contra ells, sobre la veracitat o no d’aquestes i sobre la seva solvència. En Jordi nega haver realitzar els fets. Els altres dos joves, degut a les fortes pressions i a l’estratègia judical que segueixen, aconsellats pels seu advocat, des dels primers dies de les detencions, declaren haver comès els fets i els consideren “una gamberrada”. Un dels dos joves, a més, acusa a en Jordi, d’haver-lo obligat (cal tenir en compte que només es considera que una de les accions, de les que presumptament se’ls acusa, ha estat realitzada conjuntament, la resta les ha comès, presumptament, en Jordi sol, o ells dos sols).
Actualment s’està a l’espera de la petició fiscal i de la data del judici a l’Audiència Nacional.


La QUERELLA PER TORTURES interposada pels familiars d’en Jordi el 7 d’abril del 2003 i corroborada per aquest en sortí de la presó sota fiança
La seva investigació va avançar fins que el 15 de setembre del 2004 el jutge que la instruïa va ser traslladat a València. El seu lloc l’ocupa la jutgessa Maria Gemma Luengo, que el 26 de maig del 2005, decideix arxivar la querella. El sobreseïment provisional es decreta en un únic full. Davant l'arxiu es presentà un recurs a la mateixa jutgessa. Aquesta, el 27 de juny, es reafirmà en la seva decisió.
Posteriorment, es presenta un recurs a l'Audiència Provincial de Lleida que el 20 de novembre del 2005 acordà la reobertura del cas i la seva investigació. L’Audiència Provincial considera que no s’han fet totes les diligencies per completar la fase d’instrucció (determinació de la substància amfetamínica detectada a l’orina i de la seva permanència màxima i concretar els agents que van participar en l’operatiu).
Des d’aleshores, no hi ha hagut moviments en la querella per tortures. Dues associacions (Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i els Cristians per l’Abolició de la Tortura) s’han presentat com acusació popular en el cas. L’11 d’abril del 2006 la jutgessa, amb la seva intenció de posar entrebancs, demana a les dues associacions aportacions econòmiques per a poder-se presentar com a acusació.

 

 
         
 

Cronologia

     
 

2003

- 6 de febrer: en Jordi denúncia seguiments il•legals
- 1 d’abril: detenció d’en Jordi sota la Llei Antiterrorista
- 2 d’abril: assetjament policial al poble de Torà per dur a terme els escorcolls de la casa d’en Jordi i del local dels joves. Aquests es fan sense la presència d’en Jordi, que el deixen en una habitació de la casa i en un racó del local
- 3 d’abril: a les 12 hores són detinguts dos joves més
- 4 d’abril: els familiars d’en Jordi viatge a Madrid creient que ell està allí. Els dos joves detinguts posteriorment són portats a declarar al jutjat número 7 de Lleida i traslladats a la presó de Ponent. En Jordi ingressa a l’Hospital degut a una crisi d’ansietat
- 5 d’abril: es presenta un habeas corpus al jutjat de guàrdia de Lleida. Es fa una manifestació fins a l’hospital i una xerrada en un local veïnal. A l’acabar la xerrada s’informa que en Jordi ingressa a l’UCI per símptomes de taquicardia. Unes analítiques d’orina fetes a l’Hospital donen positiu en amfetamina
- 6 d’abril: manifestacions fins a l’hospital i la presó. Unes noves analítiques d’orina donen negatiu en amfetamina
- 7 d’abril: es presenta una querella per tortures. En Jordi passa a planta i els familiars poden visitar-lo
- 8 d’abril: alta mèdica d’en Jordi. De tornada cap a Torà els mossos intenten emportar-se’l de nou de forma il•legal, sense cap ordre. Al no aconseguir-ho el citen a declarar al dia següent a l’Audiència Nacional (Madrid).
- 9 d’abril: els mossos d’esquadra s’emporten, a primera hora, a en Jordi i el seu pare, amb un cotxe cap a Madrid, seguit de familiars i amics/gues. En Jordi es nega a declarar a l’Audiència Nacional i se li decreta presó i ingressa a Soto del Real
- 10 d’abril: els dos joves que estaven a la presó de Ponent són traslladats a Madrid per declarar a l’Audiència Nacional
- 12 d’abril: es descobreix que els dos joves portats a Madrid són a Alcalà-Meco. No es sabia res d’ells des del seu trasllat. Manifestació a Lleida per demanar la seva llibertat amb un miler de persones
- 15 d’abril: en Jordi es traslladat a Aranjuez
- 19 d’abril: cercavila al poble de Torà. Cada dia, des de les detencions, al poble es fa una concentració de suport, a les 20 hores, a davant de l’ajuntament
- 25 d’abril: s’ocupa el Ple de l’Ajuntament de Lleida i s’aprova la moció de suport als joves. Aquesta s’havia aprovat i es va aprovant a diferents ajuntaments
- 22 d’abril: els dos joves són traslladats de nou a la presó de Ponent
- 9 de juny: tots tres són posats en llibertat sota fiança. La fiança d’en Jordi és de 30.000 euros

2004

- 15 de setembre: el jutge que porta la investigació de la querella per tortures interposada als mossos d’esquadra és traslladat a València. Una nova jutgessa agafa la investigació, Maria Gemma Luengo

2005

- 26 de maig: Maria Gemma Luengo decideix arxivar la querella per tortures
- 27 de maig: s’interposa un recurs de reforma a l’arxiu de la querella per tortures
- 27 de juny: Maria Gemma Luengo es reafirma en l’arxiu de la querella. S’interposa un recurs d’apel•lació a l’Audiència Provincial de Lleida
- 12 de novembre: concentració a Torà de solidaritat amb les joves de Torà amb la participació de 400 persones
- 14 de novembre: declaració dels tres joves a l’Audiència Nacional de Madrid. En Jordi nega haver realitzat els fets que li són imputats. Els altres dos joves reconeixen els fets que se’ls hi imputen i un d’ells acusa a en Jordi d’haver-lo obligat a realitzar-los
- 17 de novembre: el grup de suport al jove de Torà de Lleida va a fer l’entrega de 800 signatures, a l’Audiència Provincial de Lleida, per demanar que es desarxivi i s’investigui la querella per tortures. S’informa que la petició d’en Jordi ha estat estimada i que la fase d’instrucció del cas, i per tant, la seva investigació, es torna a obrir
- 20 de novembre: es comunica a l’advocat que el cas es torna al jutjat perquè Maria Gemma Luengo procedeixi a la investigació de les tortures

2006

- 4 de febrer: es realitza un concert de suport al jove de Torà i als joves de l’Hospitalet.
- 11 d’abril: la jutgessa Maria Gemma Luengo demana diners a les entitats que es volen presentar com acusació popular al cas de Torà (Associació per la recuperació de la memòria històrica i Associació de Cristians per l’Abolició de la Tortura)
- 27 de maig: es realitza la manifestació final del Tomb Antirepressiu 06 (www.moviments.net/tombantirepressiu) a Lleida, centrada en la demanda d'absolució del Jove de Torà, però també en la denuncia del procès contra joves participants en una manifestació de suport al CSO La Gàbia de Lleida (www.moviments.net/lagabia) i en d'altres casos repressius

 

     
 

 

 
 
       
audiència nacional, tribunal d'excepció | fora la llei antiterrorista