Com ens traslladem?

Aquí tens una serie d’eines per ajudar-te a arribar al Fedivers.

Troba el teu barri

Cal triar una instància (servidor o node) a on allotjar el compte del Fedivers, de la mateixa manera que quan volem obrir un correu electrònic escollim un servei (Gmail, Outlook, Proton, etc.). L’elecció dependrà de diverses qüestions, així que entra i escull el teu barri!

Qüestió de temps: 'Obert' significa que pots fer-te un compte al web de la instància immediatament.'Invitació' vol dir que has de sol·licitar un compte via formulari o bé contactar amb lis administradoris per crear-te un compte.
Els idiomes amb què habitualment es publica dins el servidor.
Nom Idiomes Tipus de registre
elbarri.online ca, es Invitació
bcn.fedi.cat ca, es Invitació
xarxa.cloud ca, gl, es, en Obert
anartist ca, es Invitació
owo.cafe es Invitació
mastodont.cat ca Obert
masto.es es Invitació
paquita.masto.host es Obert
kolektiva.social en, de, es, fr, pt Invitació
mastodon.social en, de, es Obert

Comptes recomanats

És interessant trobar nova gent a qui seguir al fedivers! És per això que alguna gent està preparant “starter packs”, és a dir, llistats de comptes interessants ordenades per temàtica.

Categoria Link
Agendes Agendes
Ateneus cooperatius i centres cívics Ateneus cooperatius i centres cívics
Centres socials autogestionats o okupats Centres socials autogestionats o okupats
Cooperatives Cooperatives
Hacklabs Hacklabs
Llibreries, editorials, fanzines Llibreries, editorials, fanzines
Mitjans de notícies (no bots) Mitjans de notícies (no bots)
Notícies col·laboratives Notícies col·laboratives
Organitzacions, col·lectius i associacions Organitzacions, col·lectius i associacions
Ràdios comunitàries, pirates i lliures Ràdios comunitàries, pirates i lliures
Sindicats d'habitatge Sindicats d'habitatge
Sindicats laborals Sindicats laborals

Aplicacions mòbils i d'escriptori

Les xarxes socials autogestionades es poden fer servir a través del navegador web però també amb aplicacions instal·lades al mòbil o a l’ordinador. Aquí t’en recomanem algunes!

Nom Android iOs Desktop
Tusky
Rodent
Fedilab
tooot tooot
Moshidon
Ice Cubes Ice Cubes
Trunks Trunks
Tuba Tuba

Fes els teus primers passos al Fedivers

Al Fedivers està bé només mirar, però mola presentar-te! Com que no hi ha algorismes que et recomanin, és guai fer una primera publicació.

El teu nou barri

Al Fedivers és important conèixer els acords de convivència del node al que t’has unit, i buscar-ne un altre si veus que no hi encaixes gens. Com que cada node funciona diferent, també cal esbrinar com funciona: qui l’administra, qui forma part de l’equip de moderació, i com es sufraguen les despeses del servidor, és a dir, com es finança.

Deconstrueix lògiques competitives

Pel seu disseny i sobretot per consens social, al Fedivers no hi tenen cabuda moltes lògiques individualistes i patriarcals de Twitter i companyia. Tot i que cada node funciona diferent, els següents valors són força transversals:

  • Tallem les converses que es posen violentes. Aquí no hi ha nazis per insultar.
  • Els comptes fatxes els silenciem individualment i avisem a les moderadores del node perquè protegeixin a les veïnes de node. En casos extrems, es poden bloquejar nodes sencers que permeten o fomenten actitutds de merda. Se’n parla amb #fediBlock
  • Amaguem les publicacions possiblement retraumatitzadores o perilloses amb un “avís de contingut sensible”, quan parlem per exemple de violències a minories, o quan pengem fotografies que poden ser inquietants o desgradables per exemple per persones amb cert tipus de neurodivergència. Així donem a tothom l’opció de veure o no la publicació. Si sona díficil, no pateixis, el més important és estar receptiu, corregir els errors, i anar aprenent a tenir en compte a tothom ;)
  • Describim les imatges amb “text alternatiu” (ALT) per no deixar fora les persones amb visibilitat reduïda. Com que l’accessibilitat beneficia a tothom, això també ajuda a entendre el context d’una broma
  • Fugim de les actituds followers-influencer i de l’obsessió per l’abast quantitatiu de les publicacions. En canvi, valorem molt més la xarxa de contactes i la qualitat humana de les converses, ens ajudem molt quan algú es presenta, demana ajuda, o pregunta amb #fediHelp

Algorismes i xarxa de contactes

A la fedi no hi ha algorismes que decideixen per nosaltres què ens pot interessar més i que ens amagui el que no. I quan n’hi ha un que ordena les publicacions segons criteris diferents, es diu explícitament. L’algorisme el fem nosaltres amb les recomanacions, seguint a gent nova i deixant de seguir a qui no ens interessa. També es poden fer llistes de comptes separades.

Per això al principi de crear un compte, la línia de publicacions apareix buida. Però aquesta és només la línia personal. A Mastodon i similars, també existeix la línia local, on pots trobar les publicacions de les teves veïnes de node, i la línia federada, on pots trobar tot el contingut que us arriba al node. Veure què fan i què diuen les teves veïnis és la millor manera de començar a construir una xarxa de contactes valuosa.

Presentació

La segona manera de fer xarxa és presentar-te! Però no ho facis abans de posar-te una imatge de perfil i un mínim de descripció de què busques a la fedi en l’autodescripció o “bio”. Una bona presentació té:

  • L’etiqueta #presentacio o #presentacion
  • El nom i gènere amb que vols que se’t dirigeixin, o quin tipus de coŀlectiu sou en el cas de comptes coŀlectius.
  • Quin tipus de comptes i de contingut busques, com és la xarxa de contactes que t’agradaria crear.
  • Si és molt més elaborada que la descripció, pots fixar la publicació durant un temps

I sobretot, contesta a la gent quan et respongui! 🥰

Glossari

Recull de paraules que poden necessitar una explicació pel fet de pertànyer al món informàtic.

Si creus que en falte cap, o tens cap proposta de millora, contacteu-nos a lafurgo (a) sindominio (punt) net. Entre totis fem possible una millor comprensió!

Persona que té els coneixements per gestionar serveis digitals (per exemple, un node federat) instal·lant i actualitzant els programes necessaris per fer-lo operatiu.


Programa informàtic que pot ser dissenyat per parèixer com una persona humana. En funció de qui el programi, servirà per a uns propòsits o uns altres.


És la intercomunicació entre servidors d’Internet segons uns missatges estandaritzats. Alguns sistemes federats que potser coneixeràs, són: el correu electrònic, el xat Matrix i les xarxes socials del Fedivers.


De ‘federació’, ‘univers’ i ‘divers’: una xarxa informàtica d’ordinadors que executen unes aplicacions compatibles entre elles, orientades a facilitar la interacció social. Recupera la idea radical d’una internet descentralitzada, on aquests servidors es federen lliurement entre ells per interconnectar lis sevis usuàriïs. Sovint escurçat com “La Fedi”.


Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat per comptes que no seguim però que interactuen amb comptes del nostre node.


Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat pels comptes d’un mateix node.


Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat pels comptes que hem triat seguir.


Publicacions cronològiques que permeten visualitzar el contingut generat pels comptes que hem triat seguir


És qui s’encarregue de revisar que es compleixin els acords de convivència. A elbarri.online ho fem col·lectivament amb el compte @laportera.


Servidor del Fedivers. Té instal·lat un programari (Akkoma, o Mastodon per exemple) sota un domini en concret (com bcn.fedi.cat o fem.elbarri.online), i que pot donar servei a una o diverses usuàries. També s’anomena “instància” o “instal·lació” o, de forma més ambígua, “servidor”.


Ordinador que té instal·lats programes que permeten oferir serveis a través d’Internet.


Persona o programa que causa molèstia a una o diverses usuàries. La seva intenció és provocar i no debatre. De vegades, els trols no són persones; són bots. Una frase antiga a Internet és “no alimentis al trol” i recomanem no gastar el temps amb eixes converses, sino que gastar-lo en els temes que realment ens interessen.


Compte fediversal que no pertany a la nostra línia local i que no es mostrarà la nostra línia federada si ningú de la nostra línia local hi interactua.


Persona o coŀlectiu amb qui comparteixes node del fedivers, i per tant, també comparteixes línia local, acords de convicència, i certa responsabilitat de contribuir el node comú.


Xarxa formada pels comptes que segueixes, et segueixen, de qui t’arriba o a qui arribes a través de contactes directes. Es construeix i es va millorant poc a poc.


Preferim termes com “plataforma social” o “mitjà social” per no renegar del significat real, que és una xarxa humana formada de relacions socials, sigui o no online. En la campanya, però, ens rendim a l’objectiu de fer-nos entendre a més gent. Diferenciem entre les xarxes socials capitalistes, corporatives, d’espionatge, publicitàries, privatives o últimament ja feixistes; de les xarxes socials lliures, autogestionàries, federades o descentralitzades.